Пчеларски поздрав од Кратово Печати
Напишано од Администратор   
Сабота, 13 Март 2010 14:15

Денес 12/03/2010 год. времето е променливо со сончеви периоди.Температурите се сеуште релативно ниски околу 10-12 ц0 и пчелите неможат интензивно да излегувата.Леската пооддамна прецвета а сега цвета брестот,кокичето,игличката,дренот а од овошките бадемот!


Снежната покривка која изнесуше до 40 цм интензивно се топеше но ноќните ниски температури до -7 негативно се одразија на пчелините заедници и кај послабите заедници беа забележани исфрлени кукли на летат

 

 

Инаку кокичето,игличката и дренот иако со видни оштетувања ги преживеаа овие ниски температури  но бадемот и некои други овошки кои беа во фаза на пупење се значајно оштетени.Очекуваме стабилизација и повисоки температури во спротивно ке имаме проблем со пролетниот развој!

Поздарв!

Последна промена на Сабота, 29 Мај 2010 22:10