Пчеларење за почетници
 Оваа категорија статии е наменета за почетниците во пчеларството.

Развој на пчелината заедница PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 127
НајлошоНајдобро 
Пчеларење - Почетници
Среда, 03 Март 2010 21:52

Развој на пчелината заеница
Сите три типа на возрасни медоносни пчели пред да се изведат како возрасни инсекти минува низ три фази во развојот: јајце, ларва и кукла. Трите фази се утврдени кај сите членови на пчелината заедница. Додека развојните фази се слични, тие се разликуваат во траењето.Од  неоплодените јајца ќе се изведат трутови, додека  оплодените јајца ќе станат или работнички или матици.

Повеќе...
 
Пчелите работнички PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 57
НајлошоНајдобро 
Пчеларење - Почетници
Вторник, 16 Февруари 2010 19:19
Работничките
Работничките се најмалите работноспособни возрасни пчели и го сочинуваат мнозинството од пчелината заедница. Тие се сексуално неразвиени женки и при нормални услови работничките не положуваат  јајца. Работничките имаат специјализирани структури, како што се жлезди за преработка на нектарот, мирисни жлезди, восочни жлезди, поленови корпи, што им овозможува да ги вршат сите работи во заедницата.
Повеќе...
 
Трут PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 26
НајлошоНајдобро 
Пчеларење - Почетници
Недела, 14 Февруари 2010 12:16
Трут

Трутови (машки пчели) се најголемите пчели во колонија. Тие обично се присутни само во доцна пролет и лето. Трутот има  главата која е многу поголема од онаа на матицата и работничката, и неговите очи се соединети на врвот на неговата глава. Трутовите немаат осило, поленови кошеви, ниту восочни жлезди.
Повеќе...
 
Матица PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 48
НајлошоНајдобро 
Пчеларење - Почетници
Четврток, 11 Февруари 2010 23:56

Матица
Секоја колонија на медоносните пчели има само една матица, освен за време на тиха замена кога може да се најде уште една матица во колонијата. Бидејќи таа е единствена целосно развиена женка, нејзината примарна функција е репродукцијата.

Таа носи оплодени и неоплодени  јајца. Матиците носат најголем број на јајца во пролет и рано лето. Во врвот на интензивното носење, матицата може да положи и до  1.500 јајца дневно.

Повеќе...
 
Пчелиното семејство и неговата Организација PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 40
НајлошоНајдобро 
Пчеларење - Почетници
Сабота, 06 Февруари 2010 12:43
Пчелиното семејство и неговата  Организација
Три видови на пчели кои вообичаено се наоѓаат во една колонија на медоносната пчела се: работничка, матица( кралица), и трут. (Фотографирал и обработил А.Т.)
Медоносните пчели се социјални инсекти, што значи дека тие живеат заедно во големи, добро организирани групи на семејството.
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL