Болести кај пчелините
Американски гнилец PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 11
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Петок, 17 Септември 2010 18:42

Вовед

Американски  гнилец (американска куга) -  фоулброод (Афб) е најсериозна, заразна бактериска болест на потомството(ларваите) на медоносната пчела во меѓународни  рамки.

Повеќе...
 
BBC PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Сабота, 24 Април 2010 13:13


       Еве обновување на една тажна приказна која се почесто ја слушаме, предизвикува многу грижи кај пасионираните пчелари, бидејќи тоа и може да стане најголем проблем во наредните години.

Повеќе...
 
Ноземоза PDF Печати Е-пошта
Значајни теми - Болести кај пчелините
Понеделник, 14 Декември 2009 19:13

Болест на возрасните Пчели
Nosema
Нозема е болест на возрасните пчели , предизвикана од  едноклеточно праживотно Nosema apis Zander, е предизвикано од Спора-формирање протозоан (Носема Апис) која го напаѓа дигестивниот тракт на медоносната пчела на работничките, матицата и трутовите.

Повеќе...
 
Варово Легло PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 10
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Петок, 10 Април 2009 22:53

Варово легло е болест на пчелиното легло предизвикано од габата  (Ascosphaera apis)

Предизвикувачот создава отпорни спори кои во угинатите личенки и во земјата можат да преживеат и до 15 години.
Поради што е потребно отпадоците од подниците да се спалат а просторот пред пчелите да се полие со гасена вар.

Повеќе...
 
Вароа деструктор PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 6
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Болести кај пчелините
Среда, 14 Јануари 2009 19:57

Варозата е болест кај пчелите предизвикана од опасниот паразит Varroa Destruktor. Лушпест крлеж од кој пчелата и покрај големите непори неможе механички да се ослободи.Се множи со јајца несени најчесто во трутовските келии.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL