Пчеларникот
Зимување на пчелите PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 8
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчеларникот
Понеделник, 06 Февруари 2012 18:27
Зимување на  пчелите

Најголемиот непријател на пчелите во текот на зимата е  ветрот.
Не е важно колку пчелините  заедници се  добро подготвени за зима, ако  локацијата  и ориентацијата  на летата не се добро избрани, сите напори на пчеларите стануваат безвредни и презимувањето е  неизвесно.
Повеќе...
 
Пчеларникот PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 12
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчеларникот
Четврток, 08 Јануари 2009 19:23

Пчеларникот  е простор на кој се сместуваат сандуците со пчели. Најчесто тоа е земјишен простор кој треба да задоволува одредени услови .
Пчеларниците можат да бидат стационирани на едно место и во текот на пчеларската година да не ја менуваат локацијата.

пчеларник ,,Габреш,, Кратово јуни 2008

Пчеларниците можат да бидат и селечки за одреден период да се наоѓаат на една а во друг период зависно од пчелината паша на друга локација. 

Повеќе...