Климатски промени
Клима -Промени на климата PDF Печати Е-пошта
Значајни теми - Климатски промени
Четврток, 07 Мај 2009 22:25
Последните десетина години се повеќе ги чуствуваме промените во климата како последица на глобалното затоплување како резулат на неконтролираното испуштање на гасови во атмосверата.
Повеќе...
 
Климатски типови во Македонија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 19
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Четврток, 07 Мај 2009 22:14

Како последица на климатските и другите природни фактори за кои поконкретно пишувавме на територијата на република    Македонија се застапени три основни климатски типа:

Повеќе...
 
Клима -Релативна влажност на воздухот PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Четврток, 07 Мај 2009 21:27

Релативната влажност на воздухот е една од карактеристиките на климатските услови и има големо влијание врз интензитетот медењето но и врз развојот на пчелината заедница.

Повеќе...
 
Клима - Поплави PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Понеделник, 06 Април 2009 18:33

Поплави се случуваат  претежно во пролетните месеци,кога по обилните врнежи од снег Доага до зголемување  на  температурите над 200 Ц. и најчесто е пропратено со јужен ветер и врнежи. Само Шар Планина има снежна покривка која достигнува и до два метра дебелина  и наглото топење на снегот предизвикува зголемување на нивото на реките и нивно излевање.

Повеќе...
 
Клима - ветер PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 9
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Климатски промени
Недела, 29 Март 2009 00:59

Ветровите имаат големо влијание на лачењето нектар од растенијата . Топлите  и суви ветрови само за миг можат да го запрат обилното медење на одредени билки и да  го забрзаат нивното прецветување.

 

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL