Пчеларот PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 11
НајлошоНајдобро 
Значајни теми - Пчеларот
Четврток, 08 Јануари 2009 19:49

Современото пчеларство бара  образуван и упорен пчелар. Едукацијата на пчеларот станува неопходно за поуспешно пчеларење .Пчеларот  со неговото искуство знаење и умешност и навременост во извршувањето на работите на пчеларникот има големо влијание што, кога и како ќе изврши на пчеларникот. Констатацијата дека пчеларите денес се едни  од најобразуваните одгледувачи и производители во сверата на земјоделското производство е вистинита . Меѓутоа денешните пчелари  иако во однос на пчеларите од само пред дваесетина години се со поголемо теоретко и практично знаење, како никогаш  досега имаат потреба од постојана надоградба на своите знаења од областа  на пчеларската теорија и практика.Пчеларот при работењето е изложен на професионални заболувања посебно на рбетот поради посотијаната наведната положба при пргледите на пчелините заедници, кревањето на катовите кои понекогаш се тешки и повеќе од 30 кг.
Исто така треба многу внимание при примената на лековите кои се користат против пчелините болести.Заштита од пркубројни убоди од пчелите и др.
 

Додади го твојот коментар

Вашето име:
Наслов:
Коментар (тука може да се користат HTML tags):