На пчеларникот во Септември PDF Печати Е-пошта
Напишано од Ацо Тодоровски   
Понеделник, 31 Август 2009 18:24

На пчеларникот во Септември       
Септември е вториот месец од периодот кога пчелината заедница се припрема за зимување.  Веќе есента е на прагот и времето е се постудено.

Последна промена на Среда, 02 Септември 2020 11:55
Повеќе...
 
Клима -Релативна влажност на воздухот PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Четврток, 07 Мај 2009 21:27

Релативната влажност на воздухот е една од карактеристиките на климатските услови и има големо влијание врз интензитетот медењето но и врз развојот на пчелината заедница.

Последна промена на Среда, 02 Септември 2020 12:03
Повеќе...
 
Американски гнилец PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Петок, 17 Септември 2010 18:42

Вовед

Американски  гнилец (американска куга) -  фоулброод (Афб) е најсериозна, заразна бактериска болест на потомството(ларваите) на медоносната пчела во меѓународни  рамки.

Последна промена на Четврток, 02 Јули 2020 10:16
Повеќе...
 
Вароа Деструктор - лекување PDF Печати Е-пошта
Напишано од Администратор   
Четврток, 27 Август 2009 19:25

Еден од најопасните паразити кои нанесуваат огромни штети кај медоносните пчели е крлежот Вароа Деструктор.

Последна промена на Четврток, 02 Јули 2020 10:21
Повеќе...
 
Варово Легло PDF Печати Е-пошта
Напишано од Ацо Тодоровски   
Петок, 10 Април 2009 22:53

Варово легло е болест на пчелиното легло предизвикано од габата  (Ascosphaera apis)

Предизвикувачот создава отпорни спори кои во угинатите личенки и во земјата можат да преживеат и до 15 години.
Поради што е потребно отпадоците од подниците да се спалат а просторот пред пчелите да се полие со гасена вар.

Последна промена на Четврток, 02 Јули 2020 10:17
Повеќе...
 

Анкета

Дали би купувале пчеларски производи преку Интернет?
 

Пријатели

Банер

Кој е најавен?

Има 58 гости присутни

Број на посети

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Денес36
Вчера62
Оваа недела422
Овој месец1055
Вкупно331759
Членови : 61841
Содржина : 1020
Веб врски : 8
Гледања на содржината : 3183997